چاپ        ارسال به دوست

سنگ کلیه و تغذیه

چه کسانی مستعد سنگ کلیه هستند؟

اصطلاح "سنگ کلیه" شامل طیف وسیعی از انواع کریستال های کوچک و جامد می شود. سنگ کلیه می تواند بدلایلی از جمله: عفونت های کلیوی، مصرف موادغذایی مختلف یا تجمع بیش از حد مواد معدنی خاص در بدن ایجاد شود.

یکی دیگر از علل ایجاد سنگ کلیه ژنتیک است. 40 درصد از مبتلایان به این بیماری، نزدیکان و بستگان آنها نیز دارای سنگ کلیه بودند.

علل دیگر سنگ کلیه عبارتند از:

چاقی: اضافه وزن احتمال ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهد.

نقرس: بیماری نقرس با افزایش میزان اسیداوریک در خون و رسوب آن در مفاصل و کلیه ها، باعث ایجاد سنگ کلیه می شود.

جراحی روده: احتمال ایجاد سنگ کلیه در افرادی که عمل جراحی بای پس معده یا سایر جراحی های روده ای داشته اند افزایش می یابد.

سن: احتمال ایجاد سنگ کلیه در مردان میان سال زیاد است؛ هرچند که این بیماری در هر سن و جنسیتی دیده می شود.

عادات غذایی نادرست: احتمال ابتلا به سنگ کلیه در افراد سالمی که رژیم غذایی نادرست در زندگی روزمره دارند؛ افزایش می یابد. مثلا افرادی که در طی روز آب کافی مصرف نمی کنند بنابراین دفع ادرار کمی دارند و احتمال ایجاد سنگ در آنها افزایش می یابد.

نوشابه: نوشیدنی های گازدار چون دارای مقادیر بالایی فروکتوز و فسفات می باشند؛ منجر به سنگ کلیه می شوند.

اگزالات: این ترکیب ارگانیک در بعضی مواد غذایی مانند اسفناج و سیب زمینی شیرین، چای و شکلات یافت می شود. این ماده به راحتی به مواد معدنی، مانند کلسیم اتصال یافته و باعث ایجاد سنگ کلیه می شود.

نمک (به طور خاص سدیم): مصرف نمک زیاد باعث افزایش دفع کلسیم شده و در نتیجه احتمال ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهد. اگر غذاهای غنی از کلسیم مانند کلم و ماهی بدون نمک مصرف شوند مشکلی نخواهد داشت. وجود کلسیم بیش از حد در رژیم غذایی  احتمال ایجاد سنگ کلیه را افزایش می دهد.

پروتئین حیوانی: یکی از علل ایجاد سنگ کلیه مصرف بیش از حد استیک، مرغ، تخم مرغ و غذاهای دریایی است که  باعث رسوب کلسیم و اسید اوریک در بدن می شود.

سابقه سنگ کلیه: در صورت عدم پیگیری و درمان، ابتلای مجدد به این بیماری در افرادی که سابقه بیماری سنگ کلیه دارند وجود خواهد داشت.

برای پیشگیری و درمان چه اقداماتی باید انجام داد؟

*رژیم غذایی خود را بر اساس تجویز پزشک و یا مراجعه به متخصص تغذیه تنظیم نمائید.

*به مقدار کافی آب بنوشید و در هنگام  ورزش آب بیشتری استفاده نمائید.

*برچسب های غذایی و مواد تشکیل دهنده مواد غذایی را مطالعه نمائید و از خوردن موادغذایی حاوی کلرید سدیم، گلوتامات مونو سدیم (MSG) و نیترات سدیم پرهیز نمائید.

*در انتخاب غذا آگاهانه عمل نمائید. اگردچار سنگ های اگزالات کلسیم باشید؛ باید از مصرف مواد غذایی که دارای اگزالات بالا هستند پرهیز نمائید مانند:

1-آجیل ها از جمله بادام، پسته و بادام زمینی

2-فرآورده های سویا، از جمله همبرگرسویا، شیر سویا و پنیر سویا

3-شکلات

4-جو دوسر و سبوس جو

5-حبوبات: لوبیای قرمز، لوبیای چشم بلبلی

6- سبزیجات: چغندر، اسفناج، کلم، گوجه فرنگی و باقالی

*مواد غذایی که در ذیل ذکر می گردند از اگزالات کم تری برخوردارند.

1-میوه: انگور، خربزه، موز و خیار

2- سبزیجات: گل کلم، کلم، نخود فرنگی

3-پنیر، شیر، کره(احتیاط: مصرف زیاد لبنیات و پروتئین حیوانی می توانند احتمال ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهند)

4-گوشت گاو و مرغ

ترجمه و تلخیص: مائده شاهنظری و الهام طریقی، کارشناسان تغذیه و رژیم درمانی

منبع: www.webmed.com

 


١٢:٠٣ - جمعه ٢٤ آذر ١٣٩٦    /    شماره : ١٤٢٨٧٢    /    تعداد نمایش : ٦٦٣


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 





پربازدید ها

جدیدترین اخبار