چاپ        ارسال به دوست

شعار امسال روز جهانی غذا "آینده ما در گرو اقدامات امروز است

 

روز جهانی غذا هر سال در روز 24 مهرماه برگزار مي شود. روز جهاني غذا با هدف افزايش آگاهي عموم و تفهيم دنياي گرسنگي، سوء تغذيه و فقر در 150 كشور در سراسر دنيا برگزار مي شود. شعار امسال روز جهانی غذا "آینده ما در گرو اقدامات امروز است . حذف گرسنگی تا سال 2030 امکان پذیر " است . طبقآخرین گزارش FAOدرسال 2018  بیش از 820 میلیون نفر از مردم جهان از گرسنگی و سوتغذیه مزمن رنج می برند. از این تعداد 515 میلیون نفر در آسیا ، 256 میلیون نفر در افریقا  هستند. در چنین شرایطی ،حدود 672 میلون نفر دچار چاقی و یک میلیارد و سیصد میلیون نفر نیز دچار اضافه وزن هستند.

برخی از آمارهای منتشر شده حاکی از آن است که در زمان حاضر 151میلیون کودک زیر 5 سال از کوتاه قدی و سوءتغذیه مزمن رنج می برند و حدود 43 میلیون کودک مبتلا به چاقی هستند و از این تعداد 35 میلیون کودک در کشورهای در حال توسعه هستند. براساس پیش بین های سازمان جهانی بهداشت و سایر سازمان های بین المللی تا سال 2020 این رقم به 60 میلیون می رسد.

عوامل متعددی در ايجادناامنی غذایی موثرند از جمله تغییرات آب و هوایی و خشکسالی و مهاجرت از روستا به حاشیه شهر ، بیكاری، آگاهی های تغذیه ای کم و عادات و رفتار های غذایی غلط  ، کاهش دسترسی بدلیل افزایش قیمت مواد غذایی که در صورت بی توجهی به آنها احتمال گرسنگی، اشکال مختلف سوءتغذیه بصورت کوتاه قدی و لاغری کودکان، اضافه وزن و چاقی و ناامنی غذایی در گروه های آسیب پذیر افزایش می یابد . نا سالم بودن غذا که از مزرعه تا سفره ممکن است اتفاق بیفتد ، بعنوان مثال وجود انواع آلاینده ها در محصولات کشاورزی ، میزان بالای قند و نمک ، اسید چرب ترانس و اشباع در مواد غذایی و در نهایت مصرف غذای ناسالم نیز امنیت غذا و تغذیه را به مخاطره می اندازد.

فقر به عنوان يكي از عوامل موثر در ناامني غذايي و سوء تغذيه مطرح است. با توجه به اينكه امنیت تغذيه اي جامعه شديدا" به درآمد و قيمت مواد غذایی بستگي دارد، بكارگيري سياست هايي در زمينه كاهش فقر، کنترل قیمت مواد غذایی ، ايجاد اشتغال و درآمد در ميان طبقات كم درآمد در شهر و روستا و اجرای برنامه های حمایت تغذیه ای اقشار آسیب پذیر و کم درآمد به عنوان يك برنامه هدفمند برای تامین و ارتقاء امنیت غذایی، حذف گرسنگی و سوءتغذیه باید  مد نظر مسئولین کشورها قرار گیرد.

 در کشور ایران بدنبال اقدامات و برنامه های بهبود تغذیه در شبکه های بهداشتی درمانی کشور و همکاری سایر بخش های مرتبط در حیطه غذا و تغذیه سوءتغذیه کودکان زیر 5 سال کشور بطور قابل ملاحظه ای کاهش یافته است. شیوع کوتاه قدی از حدود 20درصد در سال 1374 به حدود 5 درصد در سال 1395 کاهش یافته است .کم وزنی نیز از حدود 17 درصد در سال 1374 به حدود 4درصد در سال 1395 کاهش یافته است. با اجرای برنامه ملی غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک شیوع کمبود آهن و کم خونی نیز در گروههای سنی مختلف در یک دوره 10 ساله کاهش یافته است . بعنوان مثال کم خونی در کودکان زیر 2 سال از 38% به 17 درصد و در مادران باردار از حدود 21 درصد به حدود 14 درصد کاهش یافته است.  ولی با وجود کاهش قابل ملاحظه کم وزنی و کوتاه قدی کودکان ، کمبود آهن ، کمبود روی و کم خونی در کشور نباید از نظر دور داشت که در عین حال مشکل سوءتغذیه کودکان و کمبود ریز مغذی هادر مناطق کم برخوردار کشور یکی از چالش های موجود است. از سوی دیگرحدود 60% افراد  بالای 18 سال کشور با اضافه وزن و چاقی مواجه اند. الگوی غذایی نامناسب، مصرف بی رویه فست فودها ، مصرف زیاد قند ، نمک و چربی و هم چنین مصرف کم سبزی و میوه و تحرک بدنی ناکافی از دلایل مهم اضافه وزن و چاقی و بیماری های غیرواگیر در کشور به شمار می رود.اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان کشور نیز روند افزایشی را طی می کند. چاقی شکمی در حدود 20%  کودکان و نوجوانان 7 تا 18 سال کشور گزارش شده است. استمرار چاقی کودکی و نوجوانی در دوران بزرگسالی شانس ابتلا به بیماری های غیر واگیر را افزایش می دهد.

در حال حاضر در قالب طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت برای اولین بار کارشناسان تغذیه در مراکز خدمات جامع سلامت به منظور ارائه خدمات مشاوره تغذیه و رژیم درمانی بکار گرفته شده اند و آحاد جامعه بویژه اقشار کم در آمد در مناطق محروم و حاشیه شهرها  از خدمات مشاوره ای و تنظیم برنامه غذایی از طریق 1200 کارشناس تغذیه بطور رایگان بهره می برند. اجرای برنامه بهبود تغذیه زنان روستایی و عشایری با همکاری جهاد کشاورزی ، اجرای برنامه های حمایت تغذیه ای کودکان زیر 5 سال ، مادران باردار با همکاری کمیته امداد امام و بنیاد علوی و طراحی و اجرای مداخلات خاص در مناطق محروم کشور از دیگر اقداماتی است که با هدف حذف گرسنگی و سوءتغذیه توسط کارشناسان تغذیه در مراکز بهداشت استان ، شهرستان و مراکز جامع سلامت در حال اجراست.

بطور خلاصه میتوان گفت که اجرای سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری بویژه در زمینه امنیت غذایی و کشاورزی، توجه ویژه به برنامه پنج ساله ششم توسعه، استقرارسند ملی تغذیه و امنیت غذایی، همکاری مناسب نهادهای قانون گذار و ناظر، وزارتخانه ها و سازمان های متولی ایجاد امنیت غذایی، توسعه پايدار كشاورزي، ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه و افزایش دسترسی مردم به خدمات بهداشتی و مراقبت های تغذیه ای برای حذف گرسنگی و سوءتغذیه و ارتقاء امنیت غذا و تغذیه در کشور ضروری است. 

 

دکتر زهرا عبداللهی  دکترای تخصصی تغذیه و مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه

 

 


٢٣:٢١ - چهارشنبه ١٨ مهر ١٣٩٧    /    شماره : ١٤٧٤٠٣    /    تعداد نمایش : ٣٢١


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 





پربازدید ها

جدیدترین اخبار