چاپ        ارسال به دوست

مضرات مصرف زياد مواد قندي

امروزه متاسفانه شاهد افزايش روز افزون مصرف قند و محصولات شيرين هستيم. به تدريج كه ذائقه ي مردم به غذاهاي شيرين عادت مي كند، كارخانجات مواد غذايي نيز روز به روز، محصولات شيرين تري بــه بــازار روانه مي كنند و اين سيكل معيوب، پيوسته در حال چرخش است. بر اساس گزارش طرح جامع مطالعات الگوي مصرف مواد غذايي خانوار در سال 81-79 كه توسط انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع غذايي كشور انجام شد سرانه مصرف مواد قندي در كشور 59 گرم است كه حدود 1/8 درصد انرژي دريافتي را در بر مي گيرد. عادت كردن به ذائقه شيرين كه به طور معمول از همان كودكي رخ مي دهد، عوارض جسماني متعددي نظير اضافه وزن، ديابت، بيماري قلبي و آرتريت را در سنين بالاتر به دنبال خواهد داشت. قند و تركيبات حاوي قند، كالري زيادي براي بدن تامين مي كنند؛ اما متاسفانه فاقد مواد مغذي لازم براي ما هستند؛ بنابراين بايد سهم ناچيزي از انرژي دريافتي روزانه ما را تشكيل دهند.

 

به طور كلي قندها گروهي از مواد انرژي زا هستند كه هر گرم آن ها 4 كيلوكالري انرژي توليد مي كند و مانند چربي ها در صورتي كه بيش از ميزان مورد نياز مصرف شوند باعث اضافه وزن، چاقي، افزايش فشارخون و افزايش چربي خون كه همگي از عوامل موثر در بروز بيماري هاي قلبي عروقي هستند، مي شوند. به علاوه مصرف زياد مواد قندي سبب ايجاد پوسيدگي دندان به ويژه در كودكان مي شود. بايد سعي شود تا حد امكان مصرف اين گروه در برنامه غذايي كاهش يابد.

در بسياري از مطالعات مصرف زياد قند و شكر با افزايش شيوع بعضي از سرطان ها مرتبط شناخته شده است.

از سوي ديگر مصرف زياد قندهاي ساده به علت تحريك ترشح انسولين موجب افت قند خون شده كه خود منجر به تمايل بيشتر به مصرف قندهاي ساده و متعاقب آن افزايش انرژي دريافتي و اضافه وزن و چاقي مي شود.

با توجه به مضرات مصرف مازاد مواد قندي در سلامت توصيه مي شود كمتر از 10% از انرژي روزانه از قندهاي ساده تامين شود به عنوان مثال شخصي كه روزانه 2000 كالري انرژي دريافت مي كند مي تواند كمتر از 200 كالري آن را (حدود 50 گرم) از قند و شكر دريافت كند.

 

 

به منظــور كــاهش مصرف قند و شكر در برنامه غذايي روزانه پيروي از توصيه هاي زير مي تواند موثر باشد.

1- در مصرف مواد قندي خصوصا" قندهاي ساده مثل شيريني، شكلات، مربا، عسل و شربت ها حد اعتدال را رعايت كنيد.

2- به جاي استفاده از قند و شكر در مصرف چاي، از خرما، توت خشك، انجير خشك و ساير خشكبار استفاده نماييد.

3- از چاشني هاي مختلف به جاي شيرين كننده ها براي خوش طعم كردن غذا استفاده كنيد.

4- آب و دوغ را جايگزين انواع نوشابه، آب ميوه هاي مصنوعي و شربت ها كنيد.

5- جهت آگاهي از ميزان شكر و مواد غذايي آماده به برچسب روي بسته بندي آن ها توجه كنيد.

6- خريد انواع شيريني، كلوچه و شكلات را محدود و منحصر به مناسبت هاي خاص كنيد.

7- در هنگام پخت و تهيه غذا مقدار شكر را كاهش دهيد.

8- مصرف ميوه ها و سبزي هاي تازه را در برنامه خود افزايش دهيد تا علاوه بر بهره مندي از طعم شيريني مواد مغذي لازم نيز از اين راه تامين شود.

 

منبع :دفتر بهبود تغذیه  جامعه

معاونت بهداشت

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

 


١٧:٢٤ - چهارشنبه ٧ آذر ١٣٩٧    /    شماره : ١٤٨٢٦٧    /    تعداد نمایش : ٧١


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 





پربازدید ها

جدیدترین اخبار