چاپ        ارسال به دوست

اگر نمک زیاد مصرف می کنید ، مراقب سرطان معده باشید

مصرف زياد نمك بعنوان يكي از ريسك فاكتورهاي اصلي فشار خون بالا و بيماري هاي قلبي عروقي شناخته شده است و پيامد هاي ديگر آن از جمله سرطان معده امروزه مورد توجه خاص مجامع علمي قرار دارد.

سرطان معده یکی از سرطان های شایع در جهان است و بر اساس آخرين آمارهاي موجود سالانه 870 هزار مورد جديد سرطان معده گزارش مي شود  كه در حدود 10% موارد جديد سرطان  ها را شامل مي شود. ميزان كشندگي سرطان معده هم چنان بالاست و بيش از 628 هزار مورد و معادل 12%  كل مرگ و مير ها در كشورهاي توسعه يافته و درحال توسعه جهان است. چندین علت برای بروز سرطان معده  شامل عفونت هلیکوباکتر پیلوری ، عادات غذایی ، مصرف ماهی های نمک سود شده ، مصرف غذاهای پرنمک  آجیل های شور ، تنقلات شور ( چیپس و انواع فراورده ای غلات حجیم شده) ، شور یجات و ترشی ها ، غذاهای نمک سود ، چاقی ، مصرف الکل ، سیگار . و وجود نیترات در مواد غذایی مصرفی و هم چنين سابقه فامیلی  ذكر شده است. در انگلیس برآورد شده است که 24% موارد سرطان معده ( 31% در مردان و 12% در زنان ) با مصرف روزانه بیش از 6 گرم نمک ارتباط دارد.


اگر چه بطور كلي ميزان بروز سرطان معده در جهان بخصوص در كشورهاي غربي ، چين و ساير كشورهاي شرق آسيا در دهه هاي گذشته كاهش يافته است ولي در ساير كشور ها اين روند كاهشي مشاهده نمي شود بويژه اينكه در اين كشورها سن بروز سرطان معده كاهش يافته است. كاهش مصرف نمك در جامعه بعنوان يك راهكار اصلي با هزينه اثر بخشي بالا براي پيشگيري از اپيدمي بيماري هاي قلبي عروقي در كشورهاي صنعتي و در حال توسعه شناخته شده است.

مطالعات متعددی ارتباط بین مصرف زیاد نمک و عفونت های هلیکو باکتر پیلوری را بعنوان عامل ایجاد صدمه در مخاط معده و سرطان معده را نشان داده است. از جمله در یک متا انالیز ارتباط بین عادات غذایی و خطر سرطان معده در 270 هزار نفر از 7 مطالعه گذشته نگر نشان داده شده است. این مطالعه نشان داده است که خطر بروز سرطان معده با مصرف زیاد نمک 68 % افزایش می یابد. حتی مصرف نمک در حد متوسط نیز این خطر را 41% افزایش می دهد. در افرادی که غذا های پرنمک مثال ترشی ها ،  ماهی نمک سود شده و گوشتهای فرآوری شده مصرف می کنند به ترتیب خطر ابتلا به سرطان معده 27% و24% بیشتر است.


در ایران  ، سرطان سومين علت مرگ و میر بشمار می رود و سرطان معده سومين  سرطان شایع است. مصرف نمک 10 تا 15 گرم در روز یعنی 2 تا 3 برابر مقدار توصیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت می باشد. سرطان معده تنها یکی از زیانهاي مصرف زیاد نمک است . پوکی استخوان ،  فشار خون بالا و بدنبال ان نارسایی های کلیوی و بیماری های قلبی عروقی از دیگر مشكلاتی است که مصرف زیاد نمک در بروز آنها یک عامل خطر مهم بشمار می رود. بنابراین با کاهش نمک  مصرفی در حین طبخ  غذا ، حذف نمکدان سر سفره و میز غذا ، منع مصرف تنقلات شور و پرنمک می توان احتمال ابتلا به سرطان معده را کاهش داد.

دكتر زهرا عبداللهي ،مدير دفتر بهبود تغذيه جامعه

 


٠٨:٥٤ - چهارشنبه ٢٦ دی ١٣٩٧    /    شماره : ١٤٩١٧٠    /    تعداد نمایش : ٢٣٦


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر: