چاپ        ارسال به دوست

از هر 5 نوزادی که متولد می شود 3 نوزاد در ساعات اولیه تولد با شیر مادر تغذیه نمی شود

شیر مادر یک غذای کامل تا شش ماهگی کودک است که به تنهایی  تمام نیازهای کودک را تا شروع تغذیه تکمیلی فراهم می کند و این فرصت می تواند رشد و نمو کودک سالم را توسعه دهد. البته به دلیل نیاز های فیزیولوژیک نوزاد باید همراه تغذیه با شیر  مادر  قطره A+D  از 3 تا 5 روزگی بعد از تولد تا 6 ماهگی و قطره آهن از 6 ماهگی  تا دو سالگی  به کودک داده شود. سازمان جهانی بهداشت توصیه می کند که تا حد امکان نوزادان باید تا 6 ماهگی به طور انحصاری باشیر مادر تغذیه شوند و این امر تا 2 سالگی همراه با غذای کمکی ادامه داشته باشد.


از زمان شروع تغذیه تکمیلی تا 12 ماهگی شیر مادر تامین کننده نیمی از کالری  و از 12 تا 24 ماهگی تامین کننده یک سوم کالری مورد نیاز روزانه کودک باید باشد .شیر مادر دارای ترکیبات زیادی است. یکی از این ترکیبات آنتی بادی ها هستند که نوزاد را در برابر بیماری هایی مثل عفونت گوش ، اسهال ، پنومونی،  بیماری ها ی عفونی و  اگزما  محافظت می کند . در واقع شیر مادر اولین واکسن  برای نوزاد محسوب می شود که منجر به تقویت سیستم ایمنی او می شود . باید توجه داشت اسهال و پنومونی دو علت اولیه مرگ در کودکان دنیا محسوب می شوند که تغذیه با شیر مادر می تواند مرگ ناشی از این دو عامل را کاهش دهد در حالی که این ترکیب مفید و ضروری در شیر خشک ها  وجود ندارد.

شیر مادر به عنوان یک غذای کامل همیشه در همه جا و در هر شرایطی در دسترس کودک است. مطالعات زیادی نشان داده اند که نوزادانی  که به طور انحصاری از شیر مادر حداقل تا 4 ماه تغذیه می شوند احتمال ابتلای انها به عفونت های تنفسی نسبت به نوزادانی  که از شیرمادر کمتر تغذیه می شوند بسیار کمتر است . همچنین  نتایج  یک سری مطالعات نیز  نشان داده است که تغذیه نوزاد با شیر مادر در نوزادانی که در اعضای خانواده سابقه آلرژی وجود دارد احتمال  ابتلای انها به آلرژی نسبت به کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند بسیار کمتر است.

نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند احتمال ابتلای آنها به چاقی ، دیابت نوع یک و  دو  در دوران نوجوانی و بزرگسالی کمتر است .تغذیه با شیر مادر باعث رشد و تکثیر باکتری ها ی مفید در روده نوزاد می شود و از این طریق سلامت  دستگاه گوارش  کودک را ارتقا می دهد. همچنین تغذیه با شیر مادر باعث افزایش ضریب هوشی  و افزایش توان یادگیری در کودک می شود.

تغذیه با شیر مادر در یک ساعت اول پس از تولد بسیار مهم است .تغذیه با شیر مادر به خصو ص در یک ساعت بعد از تولد می تواند مرگ و میر نوزاد را کاهش دهد. اما با تمام  آموزش ها و اطلاع رسانی ها ی انجام گرفته در دنیا ،طبق امار سازمان جهانی بهداشت در سال 2018 تنها 40 درصد نوزادان 0تا 6 ماه در سراسر دنیا از تغذیه انحصاری با شیر مادر در این دوره زمانی بهرمند هستند و از هر 5 نوزادی که متولد می شود 3 نوزاد در ساعات اولیه تولد با شیر مادر تغذیه نمی شود.


شیر دادن مادر به نوزاد باعث ایجاد یک احساس آرامش  برای مادر می شود که این امر به  دلیل ترشح هورمونهایی مثل پرولاکتین و اکسی توسین است و همین احساس آرامش باعث می شود که مادران در بارداری های بعدی خود تمایل بیشتری برای شیر دادن به کودک خود داشته  باشند. همچنین مادرانی که با شیر خود فرزندشان را تغذیه می کنند احتمال ابتلای آنها به سرطان سینه ، دیابت نوع 2 ، آرتریت روماتوئید، بیماری های قلبی مثل پرفشاری خون  در سالهای آینده عمرشان کاهش میابد و حتی شیر دادن می تواند به از دست دادن وزن اضافه شده در دوران بارداری کمک کند.

افسردگی پس از زایمان یکی از مشکلاتی است که  برخی از مادران بعد از زایمان درگیر آن می شوند طبق آمار از هر 7 مادری که زایمان انجام میدهد یک مادر دچار افسردگی بعد از زایمان می شود .باید توجه داشت که سلامت روان مادر برای خود مادر و نوزاد بسیار مهم است چرا که  مادر افسرده ممکن است نتواند نوزادش را با شیر خود تغذیه کند و در مراقبت کافی از او ناتوان شود. در واقع مادر دچار افسردگی پس از زایمان  ممکن است توجه و ارتباط کمتری  با نوزاد خود داشته باشد و همین امر می تواند پیامدهای روانی و جسمی برای نوزاد و مادر در پی داشته باشد.

مطالعات زیادی نشان داده است مادری که از همان ساعات اولیه زایمان به نوزادش  شیر می دهد و این امر تدوام داشته باشد احتمال ابتلا او به افسردگی به دلیل ترشح هورمونهایی که ایجاد کننده آرامش هستند  کاهش چشمگیری  میابد.

باید توجه داشت در جوامعی که دسترسی به آب سالم و خدمات بهداشتی اولیه محدود است تغذیه باشیر مادر یک منبع غذایی سالم ، مغذی و قابل دسترس برای نوزاد است که تضمین کننده سلامت او محسوب می شود. بنابراین باید اهمیت تغذیه نوزادان با شیر مادر در دختران و زنان  جامعه  با آموزش مستمر و اطلاع رسانی مهم  و حیاتی قلمداد شود تا بتوانیم  نوزادان بیشتری را از  فواید شیر مادر بهره مند کنیم.

تهیه و تنظیم: سپیده دولتی - کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت

 


١٠:٣٠ - شنبه ١٢ مرداد ١٣٩٨    /    شماره : ١٥٢١٥٠    /    تعداد نمایش : ٢٦٠


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر: