چاپ        ارسال به دوست

چطور فساد مواد غذایی را تشخیص دهیم؟

   غذاي خوب، غذايي است كه تركيب آن مطابق با نيازهاي تغذيه اي بدن باشد و در عين حال سالم و بدون آلودگي به مصــرف انسان رسيده باشد. تغذيه نادرست هميشه از كمبود مواد مغذي حاصل نمي شود، بلكه در بسياري از موارد غذاي خوب و كافي با دست انسان به غذاي آلوده يا بي ارزش و بالاخره زيان بخش تبديل مي شود.

نكات اساسي در خريد، آماده سازي، پخت و مصرف موادغذايي

شير و فرآورده هاي آن

شير سالم طعم مطبوعي دارد، كمي شيرين بوده و رنگ سفيد مايل به زرد دارد. شير يكي از غذاهاي بسيار مفيد است ولي خيلي زود آلوده مي شود و محل مناسبي براي رشد ميكروب ها مي باشداگر از شير خام استفاده مي كنيد، حتما آن را به مدت يك دقيقه بجوشانيد و سپس مصرف كنيد. اگر امكان دارد، از شير پاستوريزه (شير كارخانه اي) استفاده كنيد.

شير پاستوريزه را مي توان تا 3-2 روز در يخچال نگهداري كرد و بيرون از يخچال زود فاسد مي شود. اما شير استرليزه تا زماني كه درب آن باز نشده است براي مدتي خارج از يخچال قابل نگهداري است. پس از باز كردن درب قوطي شير استرليزه بايد در يخچال نگهداري شود. در زمان خريد شير پاكتي يا شير شيشه اي بايد به تاريخ مصرف آن توجه كرد.

از مصرف پنير تازه بپرهيزيد مگر اين كه با شير پاستوريزه تهيه شده باشد و يا اين كه درست كردن آن به كمك ماست، سركه يا آب ليمو از شير در حال جوشيدن تهيه شده باشد.

هنگام خريدكشك مايع دقت كنيد كپك زدگي و بوي نامطبوع نداشته باشد. كشك مايع را قبل از مصرف به مدت 15 دقيقه بجوشانيد.

از مصرف خامه و كره پاستوريزه نشده و فله خودداري كنيد و به تاريخ مصرف نمونه هاي پاستوريزه شده آن دقت كنيد.

از بستني هايي كه با شير جوشيده شده و يا پاستوريزه تهيه شده اند، استفاده كنيد. به منظور پيش گيري از بيماري هاي مزمن مانند قلب و عروق و ... براي افراد بزرگسال، توصيه مي شود از شير و فراورده هاي لبني كم چرب استفاده نمايند.

گوشت، غذاهاي گوشتي و تخم مرغ

-         گوشت سالم داراي خصوصيات زير است: رنگ طبيعي داشته باشد- بوي بد ندهد- سطح آن ليز و مرطوب نباشد و مهر كشتارگاه داشته باشد

-         گوشت يخ زده را به همان صورت در فريزر نگه داري كنيد.

-         برای خارج كردن گوشت از حالت يخ زده آن را شب قبل در داخل يخچال بگذاريد.

-         در موقع خريد گوشت به صورت چرخ كرده بهتر است از فروشنده بخواهيد كه عمل چرخ كردن در حضور شما انجام شود.

-        مرغ سالم داراي پوست شفاف و مرطوب بوده و بوي بد نمي دهد.

-         گوشت مرغ نگه داري شده، در شرايط نامناسب خاكستري و گاهي سبز رنگ است و مصرف كردني نيست.

-         جوجه هايي كه براي كباب مصرف مي شوند نبايد كمتر از 300 گرم وزن داشته باشند.

-         از مصرف مرغ هايي كه دچار لاغري شديد هستند، خودداري كنيد. اندازه متوسط مرغ بهترين است، زيرا چربي آن كمتر است.

مرغ هاي مرده اي كه سر بريده اند داراي علامت هاي زير هستند:

1 ) ورم و سرخي پوست                                       2) لكه هاي آبي و سياه در تاج

3) پس دادن رنگ كيسه صفرا                               4) لكه هاي حنايي رنگ در محوطه شكمي

5) لخته هاي خون در قلب و رگ ها

قبل از پختن و مصرف گوشت هاي قرمز تمام چربي قابل ديد آن را جدا كنيد پس از پختن نيز مي توانيد آن را در يخچال بگذاريد تا سرد شود و آن گاه چربي هاي اضافي را جدا كنيد

پوست مرغ را كه داراي چربي زياد است، بكنيد تا آن جا كه ممكن است، از سرخ كردن گوشت دوري كنيد و در عوض آن را بريان كنيد در مصرف مغز و زبان به علت دارا بودن چربي زياد افراط نكنيد.

- هنگام خريد تخم مرغ به تازه بودن آن توجه كنيد (در ته آب نمك قرار مي گيرد).

- تخم مرغ سالم داراي خصوصيات زير است: وقتي در ظرف آب قرار داده مي شود در ته ظرف قرار گيرد در موقع تكان دادن لق نزند بعد از شكستن زرده آن با سفيده مخلوط نباشد، در مقابل نور زرد و شفاف باشد.

- تخم مرغ خريداري شده را در يخچال نگه داري كنيد.

- مصرف زرده تخم مرغ براي افراد بزرگسال نبايد بيش از سه عدد در هفته باشد

- ماهي هايي كه چشم برجسته و شفاف، فلس درخشنده، آب شش هاي قرمز و بوي مطبوع دارند تازه و قابل خريداري هستند.

- ماهي هايي را كه از راه دور مي آورند به صورت يخ زده خريداري كنيد.

- از خريداري فيله ماهي و ماهي هاي پاك كرده (بدون مشخصات بسته بندي) خودداري كنيد.

- براي پاك كردن ماهي حتما بايد فلس هاي آن را با چاقوي تيز يا لبه اره اي از طرف دم به طرف سر آن تراشيد. سپس شكم ماهي را خالي كرد و آن را از پهنا روي تخته آشپزخانه خوابانيد و با چاقوي تيز، باله هاي پشتي، شكمي، مخرجي و سينه اي آن را بريد و ماهي را به طور كامل با آب نمك شست.

غلات و حبوبات

- مواد غذايي خشك مانندگندم، برنج، حبوبات ... را مي توان در هواي معمولي نگهداري كرد اما قبل از انبار كردن بايد دقت كرد حشره يا كپك نداشته باشد.

- مواد غذايي كه در منزل انبار مي شوند بايد هر چند وقت يكبار جابجا و از نظر آلودگي و فساد بررسي شوند.

- محل نگهداري نان بايد خشك و بدون رطوبت باشد چون ممكن است روي آنها كپك رشد كند.

- در صورت امكان برنج را به صورت كته مصرف كنيد تا مواد غذايي آن در اثر آب كش كردن از بين نرود.

- از نان هاي سبوس دار به ويژه آن هايي كه از خميرمايه براي تهيه خمير آن ها استفاده شده است استفاده كنيد.

- نان را به اندازه مصرف روزانه بخريد و از مصرف نان هاي كپك زده خودداري كنيد.

- حبوبات را قبل از پختن يك شبانه روز در آب بخيسانيد و آب آن را دور بريزيد و بعد بپزيد.

روغن ها


- از حرارت دادن زياد و طولاني روغن هاي مايع خودداري كنيد.


- از مصرف روغني كه چند بار حرارت ديده به طور جدي پرهيز كنيد.


- روغن هايي را كه بو و غلظت آن ها زياد است و تغيير رنگ داده اند خريداري نكنيد.


- هنگام خريد به تاريخ توليد و مصرف روغن توجه كنيد.

- در ظرف روغن مايع را پس از هر بار مصرف ببنديد و در جاي خنك و دور از نور نگه داري كنيد.

-در حرارت دادن حلب يا قوطي روغن جامد به علت ايجاد تركيبهاي سمي خودداري كنيد.

كنسروها


-از خريد و مصرف كنسرو بادكرده و زنگ زده خودداري كنيد.


-از نگه داري قوطي كنسرو در يخچال و محيط هاي مرطوب خودداري كنيد.

-باقي مانده قوطي كنسرو بازشده را در ظرف هاي شيشه اي و در يخچال نگه داري كنيد.

-از خريد كنسروهايي كه پروانه ساخت از وزارت بهداشت و تاريخ توليد و مصرف ندارند خودداري كنيد.

-قبل از باز كردن در كنسرو آن را به مدت 15-10 دقيقه در داخل آبي كه در حال جوشيدن است قرار داده حرارت دهيد و پس از سرد شدن مصرف كنيد.

-در نگهــداري و انبار مواد غذايي دقت كنيد كه مواد غذايي بايد از زمين فاصله كافي داشته باشد ترشي ها را نبايد در ظرف هاي فلزي نگهداري كرد.

-از قوطي خالي سموم و آفت كشي هاي گياهي و يا مواد شيميايي نبايد براي نگهداري مواد غذايي استفاده كرد.

-درست كردن شور و ترشي هم از راههاي نگهداري مواد غذايي است چون ميكروبها نمي توانند در جايي كه نمك و سركه زياد باشد خوب رشد كنند.

-هنگام درست كردن مربا و رب مواد غذايي با از دست دادن آب به صورت تبخير غليظ تر شده و هنگام پخت ميكروبهاي آنها از بين مي روند.

-دود دادن مواد غذايي مثل ماهي تيز از فاسد شدن آنها جلوگيري مي كند اما بهتر است از غذاهاي دودي زياد استفاده نشود.

رعايت بهداشت غذا


- سرد نگه داشتن غذاهاي فاسد شدني

خوب پختن غذا (پخت كامل غذا ميكروب ها را مي كشد زماني پخت غذا كامل است كه درجه حرارت همه قسمت هاي آن حداقل 70 درجه سانتي گراد باشد)

-دور نگه داشتن مواد غذايي شسته از مواد غذايي نشسته دور نگه داريد

-خودداري از نگهداري مواد غذايي به مدت طولاني (حتي در يخچال)

رعايت بهداشت آشپزخانه


-تميز نگه داشتن محوطه آشپزخانه


-عوض كردن و يا شستن پارچه ها و حوله هايي كه در آشپزخانه به كار مي رود.


-نگهداري غذاي پخته شده در وضعيت مناسب


-غذاي پخته شده را بايد سريع سرد كرد و داخل يخچال نگه داري كرد.


-هنگام مصرف دوباره بايد غذا را كاملا داغ كرد.


-تمام مراحل كار با غذاهاي پخته شده فاسد شدني بايد با سرعت انجام گيرد.

مشخصات يك فرآورده غذايي بسته بندي شده


يك بسته غذايي بايد شامل موارد زير باشد:

- برچسب نام محصول                - تاريخ توليد و انقضا مصرف مواد تشكيل دهنده محصول

- شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت و درمان              - نام و آدرس كارخانه سازنده

علاوه بر موارد فوق وجود جدول غذايي محصول كه تعيين كننده ميزان انرژي، پروتئين، ويتامين ها و ... مي باشد در روي بسته بندي به افزايش آگاهي مصرف كننده در مورد ويژگي محصول كمك مي كند.

تقلب در موادغذايي

تقلب در امور مربوط به توليد و توزيع مواد غذايي معمولا از راه هاي زير صورت مي گيرد:

- عرضه يا فروش ماده غذايي يه جاي ماده ديگر (مانند فروش محلول جوهر سركه به جاي سركه طبيعي)

- مخلوط كردن مواد خارجي به يك ماده غذايي به منظور سو استفاده

(مانند اضافه كردن زاج به آرد براي سفيد نشان دادن نان و يا اضافه كردن كدوي پخته و له شده به رب گوجه فرنگي و يا مخلوط كردن روغن نباتي با كره و يا افزودن جوش شيرين به شير فاسد شده براي اين كه شير فاسد شده در اثر حرارت لخته و دلمه نشود و فساد آن پنهان بماند)

- فروش و عرضه مواد غذايي فاسد و يا مواد غذايي كه موعد مصرف آن گذشته باشد

- به كار بردن رنگ ها، مواد معطر و ساير افزودني هاي غيرمجاز در مواد خوردني، آشاميدني، آرايشي و بهداشتي

- كم و زياد كردن تركيب هاي يك ماده غذايي ( مانند گرفتن چربي شير و اضافه كردن آب به آن)

منبع : دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت

 


١٤:٠٤ - دوشنبه ٦ اسفند ١٣٩٧    /    شماره : ١٤٩٨٧٣    /    تعداد نمایش : ٣٥٣


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر: