چاپ        ارسال به دوست

در هوای آلوده مصرف یک ماده غذایی خاص را فراموش نکنید

آلودگی های محیطی می تواند از طریق تداخلات انسانی و یا پدیده های طبیعی اتفاق افتد. آلودگی های محیطی در هوا، مهمترین عامل خطر در بروز بیماری های تنفسی، ریوی، آسم، پوستی، چشمی، سرطان و به مرور زمان باعث آلزایمر و پارکینسون شوند. منبع آلودگی از حجم کوچک مثل خاکستر سیگار تا حجم بزرگ مثل سوخت ماشین ها و فعالیت های صنعتی است. این ذرات آلوده به مرور زمان باعث بروز بیماری های تنفسی، ریوی و سرطان می شود و حتی باروری مردان و رشد بدو تولد نوزاد را کاهش می دهد. آلودگی محیطی با بیشتر مرگ و میرها ارتباط مستقیم دارد.

کارشناسان تغذیه مصرف شیر و لبنیات کم چرب را به همه گروه های سنی به صورت روزانه و مخصوصا افراد تحت خطر در کارخانه ها و معدن ها و همچنین محیط های کاری پرتوزا توصیه می کنند. همانطور که می دانید مکان های آلوده دارای فلزات سنگین از جمله سرب است که به راحتی از طریق تنفس به عنوان یک سم وارد بدن می شوند. شیر منبع پتاسیم، منیزیم، فسفر و کلسیم است و این ریز مغذی ها می توانند با فلزات سنگین از قبیل سرب باند شوند تا در بدن پخش نشوند و از طریق ادرار و مدفوع دفع شوند. همچنین مصرف شیر و فراورده های آن سبب نرم شدن مخاط تنفسی می شود. در زیر گروه شیر و لبنیات هرم غذایی ایران توضیح داده شده است.

گروه شیر و لبنیات :

این گروه شامل شیر و فرآورده های آن (ماست، پنیر، کشک، بستنی و دوغ) می باشد .

این گروه دارای کلسیم، پروتئین، فسفر، ویتامین B12 و B2و سایر مواد مغذی می باشد و بهترین منبع تامین کننده کلسیم است که برای رشد و استحکانم استخوان و دندان ضروری است.

میزان توصیه شده مصرف روزانه لبنیات 3-2 واحد است .

یک واحد از یک گروه برابر است با :

·         یک لیوان شیر یا ماست کم چرب(کمتر از2.5 درصد)، یا

·         45 تا 60 گرم پنیر معمولی معادل یک و نیم قوطی کبریت، یا

·         یک چهارم لیوان کشک، یا

·         2 لیوان دوغ، یا

·         یک و نیم لیوان بستنی پاستوریزه

 

یک لیوان شیر کم چرب 240 سی سی شامل: 102 کیلو کالری انرژی ، 8 گرم پروتئین، 12 گرم کربوهیدرات، 13 گرم قند، 2 گرم چربی و حاوی منیزیم، پتاسیم، فسفر، کلسیم و ویتامین دی ، B2, B12 است

منبع :

·         WHO. Database: Outdoor Air Pollution in Cities; 2003-2010. Available from: http://www.who.int/phe/health_topics/outdoorair/databases/cities-2011/en/

·         Adel Ghorani-Azam et al., (2016). Effects of air pollution on human health and practical measures for prevention in Iran.

·         کتاب رهنمود های غذایی ایران، دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت، وزارت بهداشت و آموزش پزشکی

تهیه و تنظیم: مریم زارعی- کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت

 


٠٨:١٠ - شنبه ٢١ ارديبهشت ١٣٩٨    /    شماره : ١٥٠٩٨٠    /    تعداد نمایش : ٥٠٦


نظرات بینندگان
کاربر مهمان
1398/04/19 13:54
0
0
با سلام و تشکر از مطالب مفیدتان اینجانب کارشناس ارشد تغذیه و استخدام علوم پزشکی شیراز هستم .چند ماهی است کارت رشد کودکان تغییر کرده و به مراقبین سلامت گفته اند مصرف تخم مرغ کامل و ماهی را از پایان نه ماهگی شروع کنند با این حال در همه رفرنسهای تغذیه سفیده تخم مرغ را به دلیل آلرژن بودن و ماهی را به دلیل مسمومیت با جیوه منع نموده اند.لطفا اصلاح گردد یا رفرنس گزارش شود.

با سلام طبق دستورالعمل وزارت بهداشت که از رفرنس های متعدد استفاده شده است اگر والدین کودک یا خواهر یا برادر های کودک آلرژی داشته باشند و سابقه آلرژی در کودک وجود داشته باشد سفیده تخم مرغ و ماهی را به غذای کودک تا پایان یک سالگی اضافه نمی کنیم ولی در صورت عدم وجود سابقه آلرژی تمام مواد غذایی کم کم از 6 ماهگی به برنامه غذایی کودک اضافه می شود.


نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر: